Океани

Океаните са огромни водни басейни, които заемат около 71% от земната повърхност. Те са обособени в пет различни океана, макар да няма рязка граница между тях. Това са Атлантически, Тихи, Индийски, Южен (Антарктически) и Северен ледовит океан. Океаните съставят най-голямата част от Световния океан.

Тихи океан

Той е най-големият океан на планетата. Простира се между континентите Южна и Северна Америка на изток, Антарктида на юг и Австралия и Азия на запад. Беринговият проток го отделя от Северния ледовит океан; Малайският проток, през Басовия проток до Антарктида - от Индийския океан; Антарктида до нос Хорн - от Атлантическия океан. Основни пристанища на Тихия океан са Акапулко (Мексико), Сидни (Австралия), Сингапур, Сан Франциско (САЩ), Хонконг и Шанхай (Китай).

Атлантически океан

Това е следващият по големина океан след Тихия. Атлантическия океан граничи на север с Гренландия и Норвегия; на запад достига до бреговете на Южна и Северна Америка, както и до Тихия океан; на юг - до Антарктида; източната му граница са крайбрежията на Африка и Европа, както и Индийския океан. Големи пристанища на Атлантическия океан са Буенос Айрес (Аржентина), Лондон (Англия), Хамбург (Германия), Ню Йорк (САЩ), Санкт Петербург (Русия) и Кейптаун (РЮА).

Индийски океан

Третият по големина е Индийският океан. Той се достига до бреговете на Азия на север, до Африка на запад, до Антарктида на юг и до Австралия на изток. Големи пристанища на Индийския океан са Мумбай (Индия), Карачи (Пакистан), Янгон (Мианмар).

Южен океан (Антарктически океан)

Южният океан е на четвърто място по големина сред океаните.  Той е обособен като самостоятелен океан през 2000 година на сесия на Световната хидрографска асоциация. Все още не са определени неговите точни граници.

Северен ледовит океан (Арктически океан)

Това е най-малкият океан на Земята. Той се намира в Северното полукълбо, в района на Арктика. Арктическият океан достига северните брегове на Африка, Азия, Северна Америка и Гренландия. Той обгръща и редица острови.